Från Adelsö till Linköping

Att se sig om i landet efter historiska sevärdheter och platser är sedelärande och, minst sagt, billigare nöje än att åka på utlandssemester. Den klassiska bildningsresan vidgar ens vyer och breddar ens historiska perspektiv över det land vi bor i. Här finns kungliga storheter, konflikter, krig och tvister mellan bröder. Allt som sedan kokats ihop till den långa kronologi som Sveriges historia utgör. Vi tittar närmre på Adelsö ur ett bredare perspektiv, med Sverige i fokus, och hittar spännande samband.

Ett tidigare inlägg har vi kastat en blick ut i landen och hamnat i Linköping, där ett av Sveriges bästa gratisnöjen – Flygvapenmuseum – ligger! Vi tänkte ta tillfället i akt att också påminna läsaren om ett litet långsökt, men fullvärdigt, samband som Adelsö och Linköping har.

Kungliga tvister om arvsrätt

På Adelsö ligger som bekant Alsnö hus, som Birger jarls söner Magnus Ladulås och Valdemar Birgersson lät bygga under slutet av 1200-talet. Och nog för att de uppförde byggnaden i, så vitt vi vet, någorlunda fred, skulle det sen visa sig bli en allt kyligare relation mellan bröderna.

Valdemar Birgersson kröntes till kung vid blotta elva års ålder, i Linköpings berömda domkyrka 1251. Hit vallfärdar folk från hela Sverige och världen för att imponeras över den fantastiska byggnaden domkyrkan har blivit idag. Som Sveriges andra största domkyrka är den värt ett besök.

Valdemar efterträdde morbrorn Erik Eriksson.  regerade som kung 1250 till 1275. hamnade i konflikt med sina bröder och efter många konflikter avsattes han som kung, och brodern Magnus Ladulås tog över.

Valdemars fru Drottning Sofia

I en spännande artikel av historikern Dick Harrisson får vi veta mer om Valdemars fru och drottning Sofia Eriksdotter. Hon är en av de första kvinnorna som över huvud taget nämns i de bevarade krönikorna från den här tiden. Hon beskrivs som osympatisk och ”irriterande”, och var enligt många en stor anledning till den förbistring som drabbade bröderna Valdemar och Magnus Ladulås. Enligt Erikskrönikan fick hon höra att Valdemar haft en otrohetsaffär med hennes egen syster, men stod ändå lojal med sin make till hans avgång som kung. Efter att Valdemar avsatts begav han sig till Danmark. Men Sofia njöt av sin nya titel som f.d. drottning och förblev politiskt aktiv. Läs hela artikeln i svd.se.