Brandsäkra ditt hem

Ditt hem är din borg och en plats där du och din familj kan koppla av, umgås och känna er trygga tillsammans. Det kan tyvärr vara lätt att glömma bort vikten av att skydda hemmet mot bränder. Att därför ägna några minuter åt att läsa på om hur du bäst förebygger och brandsäkrar ditt boende är en bra investering.

På de flesta arbetsplatser är det nästan mer regel än undantag att utse ett brandskyddsombud för att säkra alla medarbetares kunskaper om hur man bör agera vid en brand. Att säkra sig mot brand via en brandskyddsplan är också mycket vanligt och viktigt. Men hur är det då med brandskyddet i hemmets trygga vrå? Se till att utbilda både dig själv som din respektive och barn om vad som gäller om olyckan är framme och brand utbryter. Med rätt kunskap, hjälpmedel och branddörr från Dörrakuten gör du en klok och livsviktig investering för din och eran trygghet.

Förberedelser

Ett bra sätt att få ett samlat grepp kring brandsäkerheten är helt enkelt att gå igenom hemmets alla rum. Att inhandla både brandsläckare- filt och varnare är billiga livförsäkringar. Finns en äldre ytterdörr kan det vara läge att byta ut den mot en som står emot brand och bromsar spridning av den. Det finns många tips som kan vara till hjälp och få dig att påminnas om potentiella risker, skriv gärna ner en checklista på de viktigaste punkterna och sätt upp på en synlig plats i hemmet.

Gammal som ung

Viktigt att ha i åtanke vare sig du bor i villa eller lägenhet är att det finns personer som inte lika lätt vare sig kan släcka eller rädda sig undan en brand. Är du barn, person med någon form av funktionsnedsättning eller en av många äldre som bor hemma är det tyvärr inte lika självklart att sätta sig i säkerhet. Att samhället i stort därför bör informera dessa grupper och deras anhöriga samt möjlig personal är därför mycket viktigt för att i möjligaste mån förhindra hemska olyckor.

Övriga råd

Det är inte ovanligt att många bränder startar i köket och ett sätt att förebygga detta är förutom uppmärksamhet vid matlagning också att skaffa en spisvakt. Ett sätt att öka barns förståelse när det gäller att släcka ljus kan vara att turas om att agera ”ljusvakt” och att se till att ljusen verkligen blir släckta.