Skaffa vattenskoterkörkort när du bor på Adelsö

Att åka vattenskoter är både praktiskt och roligt. Särskilt bra är det om du bor på eller har ett sommarställe på en ö som Adelsö och har mycket vatten runt omkring dig att köra på. Men du måste se till att du gör det på ett säkert och lagligt sätt genom att genomgå en utbildning och ta ett körkort.

Om du har eller planerar att skaffa en vattenskoter, så är det viktigt att du också ser till att ta vattenskoter körkort innan du kan sätta dig ned och köra. Utbildningen består av två delar: teori, vilket kan göras på distans, och sedan ett praktisk körningstillfälle. Efter att du har genomgått utbildningen och har blivit godkänd får du ett körkort – eller förarbevis som det egentligen heter. Körkortet är digitalt, men det går även att få det i form av ett fysiskt kort för de som vill.

Därför behöver du ha körkort till vattenskotern

Med start den 1 maj 2022 är det i Sverige lag på att ha körkort när du kör vattenskoter, även om du inte har haft sådant tidigare, och sedan den 1 juli 2021 erbjuds det möjlighet till att utbilda sig för att få körkortet för personer som är minst femton år gamla. Detta är viktigt för att undvika olyckor – vattenskotern är ett fordon med mycket kraft, och det är då viktigt att du kan föra fram den utan att onödigt riskera olyckor. Om du kör utan att ha körkort så utgör du en fara för både dig själv och din omgivning, och kan riskera att bötfällas, så du måste skaffa ett körkort innan du beger dig ut på vattnet.

Fördelar med att ha vattenskoter på en ö

Det är roligt att åka vattenskoter från ett rent underhållningssyfte, men det är också ett praktiskt sätt att snabbt kunna ta sig fram för dig som bor på en ö. Exempelvis så finns det sedan 2021 snabbleveransbud i Stockholms skärgård som använder sig av vattenskotrar när de ska leverera mat, just för att det är så snabbt och smidigt, särskilt jämfört med andra metoder såsom båt.