Upplev naturen runt Mälaren och Adelsö i Stockholm

Stockholm har mycket att erbjuda och öarna i Mälaren är några av dessa. Dessa öar är välbesökta och är lätta att nå från Stockholm city. Här ligger bland annat Adelsö som liksom övriga öar erbjuder mycket att uppleva gällande natur och historia.

För dig som önskar inspiration gällande naturupplevelser i Stockholm finns många platser att upptäcka med hjälp av Naturkartan. Här finns både vandringsleder, rastplatser och historiska lämningar utmärkta. Runt om Mälaren finns stränder och badklippor som bjuder in till sol, bad och utflyktsplatser. De flesta öar har anordnade platser där det går att grilla, men på sommaren kan det förekomma tillfälliga eldningsförbud. Vid upplevelser i naturen gäller som alltid allemansrätten, men det kan vara bra att veta att det krävs större omtanke och försiktighet i naturreservat.

Var förberedd för en bättre upplevelse

Vid alla äventyr ut i naturen gäller det att vara förberedd och det gäller även packningen. Beroende på årstid och hur länge äventyret varar behöver olika saker packas ner. Med ombytligt väder är det bra att ha med sig kläder som passar för både regn och vind. För måltider ute är en termos eller vattenflaska uppskattat, liksom ett torrt sittunderlag. För dig som är ute ofta och längre kan det vara värt att investera i friluftskläder av bra kvalitet, liksom ett bra tält med sovsäck och liggunderlag. Med rätt utrustning kan alla äventyr uppskattas av både nybörjare och erfarna.

Upplev Mälaren från vattnet

Att flytta perspektivet från land till vatten skapar en helt annan upplevelse. Många båtturer kan göras mellan öar och fastlandet. En av turerna går till Birka Vikingamuseum som är välbesökt. Båtturer under sommaren görs också till de olika slott som ligger utspridda runt om Mälaren. Liksom många vattennära platser är även Mälaren spännande att utforska med egen båt, kajak eller vattenskoter. De flesta öar har dessutom gästhamnar där det går bra att lägga till.

Natur och historia på Adelsö

På Adelsö finns Sättra Naturreservat som skyddar en ovanlig granskogstyp på näringsrik sandmark. Vandringsleden som finns på norra delen av ön är ca 15 km lång, men kan även göras kortare och på andra delar av ön. Den som önskar lite magi kan dricka ur Finnhagskällan.

Favoriter att uppleva på Adelsö

• Vandringsleden som passerar genom skog, över gravkullar och utmed ängar, åkrar och stränder.
• Utkikstornet på Kunstaberget med fantastisk utsikt över havet.
• Slottsruinerna
• Alsnu gård
Adelsö har en spännande historia som lämnat många spår på ön. Den är en av många öar som steg ovanför vattennivån vid landhöjningen som skedde efter istiden. Besökare till ön kan se de gamla forngravarna som daterats till vikingatiden, bronsåldern och järnåldern. Under vikingatiden och medeltiden bodde många kungar på ön, och de slottsruiner som finns kvar är numera med på Unescos lista över världsarv. Dessa går att upptäcka på egen hand eller med en guidat tur. Den återskapade runstensparken är också välbesökt. Ett antal större stenar har kopplats till olika historiska händelser och det forntida livet på ön, bland annat trollstenarna och Kung Rackas grav. Alsnu gård är skapad för att visa betydelsen av praktisk arkeologi.