Landet lagom

Sverige, ett land som många andra länder ser upp till och vill efterlikna. Men varför är vi ett sådant mellanmjölksland?

1586469-swedish-flag”Hur mycket mat vill du ha?” kan en person fråga, och vi svarar allt som oftast ”lagom mycket”. För ordet lagom är ett mycket svenskt ord som många av oss använder dagligen. Varför? För att vi inte vill vara för extrema och sticka ut. Vi vill stå i ledet och vara nöjda med lagom. Går vi ut på restaurang vill vi äta gott men inte bli ruinerade på köpet. Och åker vi iväg på en weekend till Göteborg vill vi bo på ett centralt hotell i göteborg men som inte är femstjärnigt utan som är helt lagom i smak och i pris. Citat som detta går vi lätt igång på:

”Hotel Lorensberg är ett 3-stjärnigt gästvänligt hotell mitt i Göteborgs kultur- och evenemangsområde. Hotellet ligger i ett lugnt område nära Götaplatsen och Avenyn med alla dess populära restauranger och butiker.”

Hur vi blev landet lagom

Man kan ställa sig frågan om vi i Sverige verkligen är ett landet-lagom-folk, eller om vi bara vill verka vara det. Visst är vi ganska tillbakadragna och vill gärna inte sticka ut om man ska hård dra det. Men om man ser tillbaka på vår historia så kantas den av blod och övervinning. Vår historia är uppstolpad av framsteg vilket får oss att bli mer ödmjuka. Men då man nu även kan läsa om att fler och fler mäniskor lämnar Sverige för andra länder, främst kvinnor, så kan man även ställa sig frågan om vi börjar växa ut vår gulliga och försynta klädsel och nu känner att vi passar in någon annan stans.

Fast är det inte ganska så härligt att leva i ett mellanmjölksland. Man får inte lika lätt magsår och att åka iväg på en skön weekend till kanske just Göteborg kan ge otrolig glädje.