Så förlägger du hemarbetet till sommarstället på Adelsö

Adelsö i östra Mälaren är nog en av Sveriges vackraste platser. För den lycklige som har tillgång till ett lantställe på ön är det nog en självklarhet att förlägga sommarens semester hit. Men har du tänkt på att din sommar på Adelsö kan börja långt tidigare än semestern?

För många svenskar har de senaste corona-åren inneburit att arbetet förlagts till hemmet. Hemarbete var en av de första anvisningarna Folkhälsomyndigheten anvisade medborgarna, och nu står det helt klart att det är det som gäller ända in till semestern. Kanske längtar du tillbaka till arbetsplatsen vid det här laget, men egentligen är det inget som säger att hemarbetet nödvändigtvis måste ske just i hemmet. Med lite anpassningar som en bra uppkoppling och en AC inför sommaren fungerar lantstället på Adelsö minst lika bra. Kanske till och med bättre, när övriga familjemedlemmar kan ge sig ut och plaska i vattnet istället för att svansa runt ditt skrivbord.

Utökat hemarbete längre än bara över sommaren

De statliga myndigheterna har fått i uppdrag att se till att så många som möjligt av deras medarbetare kan jobba hemma så långt in på året som till 15 september 2021. En tydlig signal om att allvaret i pandemin ännu inte är över, men också en hint om precis hur lång du skulle kunna leva ut din skärgårdsdröm i år. Här kan du låta arbetsåret glida över i semester och sedan tillbaks igen mot höstkanten. Med tanke på att temperaturen i september börjat hålla sig långt över 20+-strecket ligger det helt i tiden med att se sommaren som mer än bara juni-juli-augusti. Vem vet, du kanske blir så fäst vid din nya arbetsplats att du börjar fundera på att flytta ut permanent? Många spår att vi även efter pandemin kommer se betydligt mer distansarbete på arbetsmarknaden än tidigare.

Din arbetsmiljö är arbetsgivarens ansvar

Även om hemarbete med Adelsö i åtanke låter som en dröm, är det ändå kombinerat med vissa utmaningar. Arbetsmiljön på ett sommarkontor behöver ses med lika stränga ögon som din vanliga arbetsplats, för att förhindra eventuella förslitningsskador eller annat som kan uppstå under arbetet. Glöm inte att det är din arbetsgivare som är ansvarig för din arbetsmiljö även när du jobbar hemma (eller på lantstället). Tveka inte att anhålla om det sommarens arbete kräver: en behaglig inomhustemperatur, snabb internetuppkoppling, friskvård, ergonomisk arbetsyta etc.