Tips till dig som är båtägare i skärgården

Med egen båt kan du njuta av skärgårdens vackra öar. Du måste dock se upp för båtmotortjuvar som blir allt vanligare. Förbered dig på bästa sätt med dessa praktiska tips.

Det bästa sättet att upptäcka skärgården är med en egen båt. Det ger dig möjlighet att utforska magiska platser bortom reguljärtrafikens rutter. Dessutom behöver du inte anpassa dina planer efter tidtabeller utan du kan njuta av friheten och anpassa rutten efter väder och humör. Som båtägare har du även ett ansvar att följa de regler som gäller på sjön. Dessutom bör du vara uppmärksam på motortjuvar som är ute efter att stjäla din båtmotor. Här får du tips hur du på bästa sätt kan förbereda dig inför båtsäsongen i skärgården.

Stöldskydda båten

Fler än 2000 båtmotorer stjäls varje år i Sverige. Vanligtvis transporteras de ut från Sverige och säljs på andra marknader. Polisen varnar båtägare och uppmanar om att vidta försiktighetsåtgärder. Som båtägare kan du göra följande för att skydda båten:

  • Stöldskydda motorn med en gps-spårning. Det svenska mjukvarubolaget Northtracker erbjuder högkvalitativa gps-spårningstjänster för olika objekt och behov. Detta gör att din båtmotor blir spårbar i hela Europa. Det är även viktigt att ha i åtanke att de flesta försäkringsbolag kräver denna typ av stöldskydd via gps för att ge den högsta premiereduktionen.
  • Fotografera motorn och båten. Detta underlättar för polisen och försäkringsbolag vid en eventuell stöld.
  • Skriv ned motornumret. Om motorn ska kunna efterlysas internationellt är det viktigt att ha numret på motorn.

De senaste åren har stölder av båtmotorer ökat kraftigt, så ta gärna våra tips i beaktning.

Ha koll på vilka regler som gäller på sjön

Som båtägare måste du ha koll på vilka regler som gäller på sjön och följa dessa. Detta är viktigt för att skapa trivsel och säkerhet på sjön. På Transportstyrelsens hemsida kan du läsa mer detaljerat om de lagar och regler som gäller för fritidsbåtar. Precis som vid bilkörning är det olagligt att manövrera en båt med alkohol i kroppen. Ha även i åtanke att det inte finns några fartgränser ute på det öppna havet, men det finns dock oftast lokala hastighetsbegränsningar i farleder och närmare land. Som båtförare måste du alltid följa fartgränserna.

Upptäck skärgårdens öar

Skärgården är fantastisk med utflyktsmål för alla smaker. Med egen båt har du möjlighet att göra upp rutten precis som du vill och ta dig till öar som inte trafikeras av reguljär trafik. Några av skärgårdens vackraste öar är följande:

  • Svenska högarna som ligger längst ut i Stockholms skärgård. Bland kobbar och skär ligger denna vackra och avskilda plats. Här finns även ett av få fyrtorn som är bemannat året runt.
  • Fredlarna är en vacker ögrupp som ligger innanför Svenska högarna. Om du inte vill ta dig ända ut till Svenska högarna är detta ett bra alternativ i ytterskärgården.
  • Sandhamn är ett klassiskt utflyktsmål i skärgården. Njut av bullar från bageriet, en lunch på värdshuset och en avslappnad eftermiddag på Trouvillestranden. Sandhamn passar dig som vill ha en ö med mer liv och rörelse.
  • Finnhamn är en mycket populär ö som erbjuder härliga badklippor, god mat på Finnhamn krog och vacker natur.