En plats värd ett extra ögonkast

Vad finns det att upptäcka på genomresa i Sverige? En pärla värd att besöka ligger gömd mitt i Östergötlands gröna ekskogar. Här finns bland annat Sveriges kanske bästa gratismuseum att besöka, samt sportevenemang att boka in sig på.

15566624-var-i-sverigeDet finns faktiskt mer i Sverige än Adelsö. På resa genom detta land finns ett och annat smultronställe att stanna till på. Ett sådant ställe, väl värt ett besök, är bland annat Linköping. Men vad finns det att se och besöka i denna stad?

Som stad har Linköping mycket att erbjuda besökaren. Allt från stora områden med gamla ekar, till Göta kanal samt flertalet muséer att upptäcka runt om i staden. För den som bara vill strosa runt finns det exempelvis en massa olika kaféer att ta en kaffe på eller avnjuta en bakelse. Sedan finns det även mycket musik i i stan, allt från mindre spelningar till stora konserter med de större stjärnorna. I år spelar bland andra dessa i staden:

  • Håkan Hellström
  • Veronica Maggio
  • Lars Winnerbäck
  • Kent

I Sveriges Radio rapporteras det i en artikel om hur Gamla Linköping i sig är som ett levande museum. De flesta husen i detta område har faktiskt flyttats från de centrala delarna av Linköping, för att skapa ett slags friluftsmuseum där både turism och hantverk samsas tillsammans med boende. Själva förflyttningen av huset skedde under 1940-talet, en period då många hus i staden revs för att ge plats åt moderna bostäder. Men många hus räddades alltså från att rivas och flyttades i stället ett stycke bort och byggdes upp igen. Dessutom planerade man där gator och torg efter en kopia av den gamla stadskärnan. Ett rejält arbete alltså, som gett riklig belöning i form av en fantastisk bygd. Gamla Linköping, värt ett besök.

Sveriges bästa gratismuseum ligger här

3191265-folke-filbyterI en nyhet i Expressen kan en läsa om hur Sveriges bästa gratismuseum faktiskt ligger just i Linköping. Det är Flygvapenmuseum som artikeln handlar om, ett museum som nu röstats fram till Sveriges bästa museum med fri entré. Här finns något för de flesta – oavsett ålder. Till och med det spännande vraket efter den nedskjutna DC-3:an finns till allmän beskådan.

Dessutom finns det gott om fotboll och andra sporter att titta på när en är på besök i i denna Östergötlands pärla. Inte minst går det väldigt bra för damerna i fotbollsallsvenskan, de vann nämligen SM-guld nyligen, och firade med dunder och brak. I Dagens Nyheter kan en läsa om hur till och med landslagsanfallaren Stina Blackstenius blev förvånad och smått tagen av segern. De senaste årens vinnare är Rosengård, men dessa får alltså nu se sig besegrade.

Vad en nu väljer att hitta på som besökare i staden är det viktigt att en har en plats att bo inför sin vistelse. Ett sätt att komma underfund med vad och hur en ska lösa detta på är bland annat genom att googla ”hotell Linköping” och därefter gå igenom resultaten som kommer fram i söket. Var en väljer att bo påverkar givetvis vistelsen, dels på var i staden man befinner sig som utgångspunkt varje dag, men även hur man upplever staden genom att ha sovit gott och ätit väl.