Därför ska du vaccinera dig mot TBE

Allt eftersom klimatet bli allt varmare så sprider sig fästingen allt längre norrut. Den obehagliga blodsugaren kan tyvärr bära med sig obehagliga sjukdomar som till exempel borrelia och TBE. Borrelia går att behandla med antibiotika men mot TBE, fästingburen encefalit, finns ingen behandling när sjukdomen väl brutit ut. Däremot finns ett förebyggande vaccin som förhindrar sjukdomen från att få fäste.

Under de senaste åren har det skett en stadig ökning av TBE-fall i Sverige och sjukdomen förekommer numera i områden där den tidigare in fanns. Om du ofta vistas i riskområden i Sverige eller utomlands rekommenderas du att vaccinera dig.

Minska risken att drabbas med vaccin

vaccinDe flesta som får TBE – fästingburen hjärninflammation får en relativt mild infektion med feber, huvudvärk och muskelvärk som läker ut av sig själv efter några dagar. Men i ungefär 10% av fallen infekterar viruset hjärnan eller hjärnhinnorna och förorsakar en inflammation. Hjärninflammation är ett allvarligt tillstånd som i värsta fall kan leda till svåra neurologiska skador. Det förekommer också att den som drabbas av fästingburen hjärninflammation avlider även om det är ovanligt.

När inflammationen är ett faktum finns det ingen behandling och därför är det viktigt att ha ett fullgott vaccinationsskydd om du vistas mycket i skog och mark. Fästingvaccin behöver tas flera gånger – först med några månaders intervall för ett grundskydd och sedan regelbundet var tredje eller femte år beroende på ålder. Det är därför en bra idé att påbörja vaccineringen i god tid före sommarsäsongen.

Välbeprövat vaccin ger skydd mot TBE

De TBE-vaccin som är godkända för användning i Sverige är välbeprövade och har använts under lång tid i resten av Europa. Vaccinet har få och milda biverkningar men ingår inte i det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige. I vissa landsting erbjuds det gratis till vissa åldersgrupper men de flesta får betala för vaccinet själv. TBE-vaccin får ses som en bra investering för att undvika en sällsynt men allvarlig sjukdom.