Besök Adelsö under Stockholmsvistelsen

Sveriges huvudstad är inte bara en av världens vackraste städer utan dessutom oerhört kul att besöka. Här finns allt du kan tänka dig i form av sevärdheter, underhållning och kultur och det finns fantastiska omgivningar och platser att besöka. Om du planerar en visit kan det nästan vara svårt att välja vad du ska göra och även om det finns massor mitt i city finns det också spännande ställen som Adelsö i dess närhet.

Det bästa alternativet för dig som besöker Stockholm är att bo centralt samtidigt som du också gör utflykter. På så sätt får du en mycket varierad upplevelse och massor av minnen som du kommer leva på länge. Läs mer om varför Adelsö kan vara ett kul utflyktsmål och vad du kan göra i hjärtat av huvudstaden.

Skönhet och historia

skärgårdAdelsö ligger i Ekerö i östra Mälaren och du kan komma dit med bil eller buss från Stockholm och ta en bilfärja eller taxibåt den sista vägen. De flesta besökare kommer hit på sommaren då den svenska skärgården är som allra vackrast, och genom att hyra cykel kan du åtnjuta naturen på vägar som går långt tillbaka i tiden. Den främsta sevärdheten på Adelsö är fornlämningsområdet Hovgården. Här bodde människor under vikingatiden och arkeologer har hittat över 3000 fynd från dess invånare. Det var en viktig plats som styrdes av kungar och när du är tillbaka i city kan du passa på att se många av lämningarna i det Historiska museet, som har en hel avdelning tillägnad vikingatiden. Adelsö och grannön Birka har en lång och spännande historia som kommer uppskattas av såväl liten som stor.

Tillbaka i city

stockholmFördelen med att bo på hotell i Stockholm under din vistelse är att du har nära till en myriad av restauranger, affärer, museer och events. Det händer alltid någonting i staden och det är också kul att bara flanera omkring och betrakta omvärlden. Ta en god latte under turen i Gamla stan på något av Stockholms äldsta etablissemang, ät en god lunch på Södermalms höjder och njut av en föreställning på någon av stadens många scener på kvällarna.

Är du intresserad av kultur och historia har Stockholm också enormt många museer av alla de slag. Förutom det redan nämnda Historiska museet kan du som gillar historia också utforska det förflutna på följande museer:

  • Medeltidsmuseet – upptäck hur livet i Stockholm var på samma nivå som dåtidens stad
  • Medelhavsmuseet – res tillbaka till antikens Egypten, Grekland och Rom
  • Livrustkammaren – kläder, rustningar och vagnar från Sveriges kungligheter
  • Vasamuseet – se det legendariska skeppet på nära håll

Är du mer av en naturmänniska är Skansen en härlig upplevelse, för att inte tala om Aquaria Vattenmuseum i närheten, som kan nås med båt eller med bil, buss, spårvagn eller till fots. Strax utanför stan hittar du också Rikshistoriska museet som är ett av Nordens största och har allt från dinosaurieavtryck till meteoriter från rymden. Det finns också många parker som Humlegården och Vasaparken, och varje vår samlas stadsbor och besökare i Kungsträdgården för att njuta av körsbärsblomningen som blivit en riktig attraktion.