Besök Göteborg 400 år

Göteborg fyller 400 år… år 2021. Men förberedelserna för firandet är redan i full gång – och staden planerar att fira riktigt ordentligt!

Hus och kanal i GöteborgStaden Göteborg är välbesökt och för 400 årsfirandet år 2021 väntas en hel del besökare, så ett tips för den som är sugen på att åka dit är att redan nu gå in på www.hotellgoteborg.info och läsa på om vilka hotell som står till förfogande – hotellrummen kommer garanterat att gå åt fort desto närmare firandet vi kommer. Men innan man hastar iväg till bokningssajterna kan det vara bra att veta vad firandet kommer innebära, och det är något som Göteborgs skolelever är i full färd med att planera. Så att man i Expressen skriver att eleverna bokstavligt talat har Göteborgs framtid i sina händer är alltså något som faktiskt stämmer. De har nämligen fått i uppgift att luska fram hur de vill att staden ska se ut år 2021 under 400-årsjubileet – en uppgift de fått av GT och TV4 i samband med tävlingen ”Så blir Göteborg bäst i världen till 400-årsjubileet år 2021”.

I Göteborgs Posten skriver man att de storslagna planerna för firandet nu presenterats i en presskonferens där man kokat ner alla idéer, tankar och uppslag till ett sammanhängande förslag som nu också överlämnas till politikernas avgörande. Ovan i videon ser vi till exempel vad man konkret kommit fram till för typ av agenda där också de tre valda temana för firandet finns representerade: vara nära vatten, bygga broar och ha öppna rum. Och för att förverkliga dessa planer berättar kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén i ett pressmeddelande att man valt att göra hela 400-årsjubileet till ett stadsutvecklingsprojekt där man låtit vattnet med sina vackra kaner och broar vara i centrum. Vad man bland annat ska ge sig på inom den närmaste framtiden är att dra igång med projektet som faktisk påbörjades redan år 2011 – för vill man bli klar lagom till stadens födelsedag så gäller det att börja i god tid!